Om vårt trädgårdscafé

I trädgården kan man avnjuta sitt kaffe med tilltugg under 90 åriga äppelträd mitt i hjärtat av gamla stan. I maj bjuder äppelträden på ljuvlig blom.

Kafébyggnaden är ett 1700-tals torp med höga trösklar och lågt i tak. Ruskiga väder ger en ypperlig möjlighet att mysa och värma sig inne i kaféstugan till brasans sken. Gården har varit inom släkten sedan 1920-talet, i snart 100 år.

Vårt café är ett familjeföretag där fyra generationer jobbar tillsammans sida vid sida med olika uppgifter med allt från bakning, tillverkning av produkter, skötsel av gården, kundbetjäning och service.

Det hela började sommaren 1995 då caféägarna Lena och Bosse Andersson väntade sitt yngsta barn Elin. Det var då som idén om ett sommarcafé i den lilla röda stugan väcktes. Sedan dess har cafét öppnat sina dörrar varje sommar och även julstugan i december. Lena och Bosse syns oftast till själva i trädgården där de gärna umgås med vänner och cafégästerna alltid då det finns möjlighet till det. Cafét är deras gemensamma skapelse och livs- projekt som de har byggt upp från grunden till det välkända trubadur-trädgårdscafét som Café Gamla Stan är känt för idag.

Att ha ett sommarkafé som familjeföretag betyder att det blir en levnadsstil. Många fina vänskaper har kommit till i trädgården både mellan cafégäster, men även mellan gäster och värdparet.

Lena bakar alla bakverk själv i caféts kök. Det blir ofta både tidiga mornar och sena kvällar i köket. Det känns givande att baka då gästerna trivs. Lenas absolut största stolthet är chokladkakan som är alla chokladälskares favorit. Bosse ansvarar bl.a för jordgubbstårtorna där jordgubbarna kommer från caféts egen jordgubbsleverantör som närodlar jordgubbarna i Prästkulla.

Flera presidenter och statsminister har besökt kafét både på offentliga besök och privat.

Att driva ett café är en mångsidig uppgift som tar sig olika former under året. På hösten då cafét är stängt för säsången börjar familjen med både barn och barnbarn att samla frukter och bär, allt från äpplen, aronia och vinbär samt vindruvor från egen gård till körsbär, rönnbär, krikon och svamp från Bosses hemgård i Östra Nyland. Inga av bären är besprutade. Trattkantarellpajen är t.ex. gjord på kantareller som de plockat själva i skogen.

Sedan mustar Lena och Bosse äpplena från sina äppelträd och Bosse saftar olika blandsafter samt flera olika gelésorter beroende på vilka bär man fått tag i det året. Både safterna och geléerna säljs sedan i caféts julstuga och under följande sommar.

Lena torkar äpplen, bär och svamp som hon säljer i vackra förpackningar i cafét.

I växthuset odlar Bosse både sallad och körsbärstomater, samt alla vackra blommor som används i caféts kakdekorationer.

Bosse är en vissångare och uppträdde på heltid som trubadur med sin bror Uffe på 70-talet – ”Bosse & Uffe”. Nu är trubadurtisdagarna Bosses ansvarsområde och det är en uppgift han tar sig an med stor entusiasm.

Trubadurerna som besöker cafét brukar komma med sina familjer och tillbringa en stämningsfull eftermiddag i caféts trädgård.

Sommarjobbarna i cafét är både Lenas och Bosses egna döttrar och barnbarn, men även deras vänners barn och andra ungdomar från grannskapet. Lena tillreder stora mängder med mat varje dag eftersom både den stora egna familjen och de anställda äter tillsammans i trädgården eller i familjens matsal. För oss på cafét är det viktigt att hela caféts verksamhet genomsyrar familjär känsla och därför är även sommaranställda på caféet Lenas och Bosses stora sommarfamilj där alla jobbar för den gemensamma trivseln.

Cafét är även en viktig social plats för många där man träffas till bl.a trubadurtisdagar eller veckoslut. Ofta lär sig personalen även hur stamkunderna önskar sig sitt kaffe. Vi bär alltid ut kafégästernas bakverk till borden på silverbricka.

Vi på Café Gamla Stan tycker att kvalitet är viktigt och vi gör även de flesta produkterna i kaféstugan själva. Där kan man hitta allt från små målade trähus, hus för tändsticks-askar, tryckta tyger och handstöpta ljus. Dessutom finns kaféts —egen bok— till salu i caféstugan.

Dottern och artisten Frida Andersson har sina cd-skivor till salu i cafét också

Dottern Emma har olika hantverk under namnet Braskén Design.

Menyn är även starkt inspirerat av vegan- ingredienser och veganska alternativ tack vare dottern Elin som är vegankock och hjälper till mycket i köket.

Caféts Golden Retriever Lovi välkomnar glatt café-gästerna vid porten. Även hundar är hjärtligt välkomna hos oss, dock för att alla cafebesökare skall trivas så ber vi er att ha dem i koppel. Inne på cafét finns även ”Lovis hemlagade hundkex” att köpa ifall att era hundar gillar att ta del av cafébesöket.


Välkomna till oss på Café Gamla Stan.- ”mitt i idyllen” Vi hoppas att ni skall få njuta hos oss i vår skyddade trädgård i hjärtat av Gamla stan i Ekenäs. Välkomna!

%d bloggare gillar detta: