Meidän puutarhakahvila

Keskellä Tammisaaren vanhaa kaupunkia voit nauttia kahvista ja leivoksista meidän 90 vuotiaiden omenapuiden alla. Toukokuussa puut kukkivat näyttävästi.

Kahvila toimii vanhassa 1700-luvun torpassa jossa on korkeat kynnykset ja matala katto. Huonon kelin yllättäessä voi lämmitellä torpassa, tunnelmallisen avotakan lämmössä. Talo on ollut Lena Anderssonin suvussa jo melkein 100 vuotta.

Kahvila toimii perheyrityksenä jossa neljä sukupolvea työskentelevät rinnakkain eri kahvilatehtävien parissa: leipomisessa, tuotteiden kehittelyssä sekä talon kunnossapidossa ja asiakaspalvelussa.

Kahvilan tarina alkoi siitä kun talon omistajat Lena ja Bosse odottivat nuorinta tytärtänsä Eliniä kesällä 1995. Unelma kesäkahvilasta syntyi ja siitä eteenpäin kahvila on ollut auki joka kesä ja myös talvisin joulutuvan ajaksi. Bossen ja Lena ovat yhdessä luoneet Café Gamla Stanista tunnetun trubaduuri-puutarhakahvilan.

Kesäkahvilan pyörittämisestä on tullut elämäntyyli. Monet uudet ystävyydet ovat syntyneet kahvilassa.

Lena leipoo itse kaikki leivonnaiset ja piirakat kahvilan keittiössä ja usein töitä riittää varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. Lena nauttii leipomisesta ja on hänelle on ihana huomata kun vieraat vihtyvät. Lenan oma suosikki ja ylpeyden aihe on hänen suklaakakkunsa. Bosse tekee mansikkatortut. Kahvilalla on oma mansikkatuottaja Prästkullassa, Raaseporin maaseudulla.

Suomen pääministeri ja kaksi presidenttiä ovat myös käyneet kahvilassa virallisten tehtävien yhteydessä.

Kahvilan pyörittäminen vaatii monipuolista osaamista ja tehtävät vaihtelevat vuodenajasta riippuen. Syksyllä kahvila on suljettu ja on aika kerätä ja poimia hedelmiä ja marjoja. Lenan ja Bossen lapset perheineen osallistuvat myös. Sekä omenat, aronia- ja viinimarjat, ja viinirypäleet ovat omasta pihasta. Kirsikat, pihlajanmarjat, ja riikunat tulevat Bossen kotipihalta Itä-Uudellamaalta. Torjunta-aineita ei käytetä. Suppilovahverot on itse poimittu Raaseporin metsistä.

Raaka-aineista valmistamme itse mehuja ja hyytelöitä. Maut vaihtelevat vuosittain.

Lena kuivaa myös viipaloituja omenoita, marjoja ja sieniä joita hän myy hyytelöiden kanssa kauneissa lahjapakkauksissa.

Bosse on itse toiminut trubaduurina 1970-luvulta asti, jolloin hän aloitti esiintymään veljensä Uffen kanssa. Kahvilan trubaduuri-tiistait ovat Bossen järjestämiä ja ovat kesän ehdottomia kohokohtia. 

Kahvilassa työskentelee kesän aikana sekä Lenan ja Bossen omat lapset ja lapsenlapset, mutta myös heidän naapurien ja ystävien lapset lähiseudulta. Meille on tärkeää että kaikki viihtyvät kahvilassamme ja että ilmapiiri on perheellinen. Kaikki jotka ovat töissä kahvilassa kesällä ovat siis osa Lenan ja Bossen isoa kesä-perhettä.

Kahvila on tärkea tapaamispaikka monelle kesävieraalle ja meillä on paljon vakioasiakkaita jotka tulevat joka tiistai, viikonloppuisin tai muuten vain. Usein ehdimme oppia ulkoa miten vakioasiakkaat haluavat kahvinsa. Tuomme teille kahvit hopeatarjoittimella puutarhaan.

Meille laatu on erittäin tärkeää ja siksi teemme myös surimman osan tuotteistamme itse. Kahvilassa myydään myös käsitöitä, mm. pieniä tulitikku-taloja, painettuja kankaita ja kynttilöitä. Kahvilasta on myös tehty kirja joka sisältää paljon kuvia ja reseptejä.

Lenan ja Bossen tytär Frida on tunnettu artisti FRIDA ANDERSSON ja hänen cd-levynsä löytyvät kahvilasta.

Toinen tyttäristä, Emma, on käsityöartesaani ja hän valmistaa omia kädentöitä Braskén Design nimellä.

Kahvilaperheen nuorin tytär, Elin, on sekä vegaani että vegaanikokki. Hän on kehittänyt meille paljon vegaanisia vaihtoehtoja.

Kahvilapihassa voi myös tavata meidän kultainen noutaja, Lovi, joka usein käy toivottamassa vieraat tervetulleeksi kahvilaan. Myös koirat ovat tervetulleita meidän kahvilapihaan mutta toivomme että ne pysyvät valjaissa jotta kaikki vieraat viihtyvät. Kahvilasta voi myös ostaa ”Lovin kotitehtyä koirakeksejä” jos teidän koiranne haluavat myös herkutella kahvilakäynnin aikana.

Café Gamla Stan toivottaa teidät tervetulleeksi keskelle vanhan kaupunging idylliä. Toivomme että tulet viihtymään meidän suojatussa puutarhassa. Tervetuloa!

%d bloggare gillar detta: